Dragi copii, aici va vom arata cum se face un calendar, pornind de la imaginile desenate de copii. De la prima idee, pana la o opera de arta desavarsita.

1. Desenul
Copiii au desenat imagini pentru noi, cu mult entuziasm si incantare. Am primit atat de multe imagini incat nu a fost deloc usor sa hotaram care dintre ele sa apara in calendar. Din pacate, anul are doar 12 luni.

2. Scanarea
Cand imaginile ajung la agentia de publicitate, ele sunt puse intr-un scanner. Acesta este un aparat care salveaza toate imaginile intr-un calculator, pentru a le modifica mai tarziu. Imaginile vor fi scanate in asa fel incat sa arate frumos si sa aiba aceeasi marime cand apar, mai tarziu, in calendar. Este nevoie de mult spatiu in memoria unui calculator pentru a salva imaginile.

3. Designul
Acum, agentia de publicitate va face un calendar frumos din toate imaginile. Desi fiecare imagine arata altfel, calendarul tot trebuie sa arate ca si cum ele se potrivesc una cu alta. Acest lucru nu este usor. Acum se introduc repede numele lunilor si numerele zilelor, si calendarul este gata. Nu-i asa ca e dragut?
Acum, datele imaginilor modificate sunt inregistrate pe un CD-ROM si sunt trimise tipografiei.

4. Tiparirea
Tipografia a primit CD-ul care contine calendarul si acum il tipareste. Aici, la tipografie, se afla masini mari, care imprima mai multe straturi de cerneala pe hartie. Stiati ca acestea tiparnite cunosc doar patru culor? Albastru, rosu, galben si negru. Din aceste patru culori se pot obtine toate celelalte. Dar asta nu se face cum faceti voi, in cutia cu acuarele, ci culorile sunt amestecate cand se astern pe hartie. Fiecare strat de cerneala se aseaza pe hartie ca o multime de puncte foarte mici. Imaginea se poate vedea doar dupa ce s-au asternut toate cele patru straturi de cerneala unul peste altul. Trebuie sa va uitati foarte atent ca sa deosebiti micile puncte in fiecare dintre cele patru culori.

5. Pregatirea
Acum, paginile tiparite ale calendarului trebuie taiate. Toate paginile pentru un calendar sunt facute teanc. In partea de sus a teancului se fac mici gauri in hartie. Apoi se trece o sarma indoita de multe ori prin gaurile din paginile calendarului. Acum, toate sunt stranse impreuna, calendarul este legat si putem rasfoi paginile fara ca ele sa zboare. Se fixeaza o sarma in mijloc pentru a putea atarna calendarul pe perete. Gata!
Tot ce trebuie sa mai facem acum este sa batem un cui intr-un perete de acasa.